De voordelen van slimme verlichting in huis

Steeds meer huishoudens kiezen voor slimme verlichting, ook wel smart verlichting genoemd. Dat is natuurlijk niet zomaar; zo biedt slimme verlichting veel mogelijkheden om sfeer in je huis te brengen. Welke voordelen biedt slimme verlichting nog meer? We geven vijf voorbeelden.

1. Kies de sfeer in huis die jij wil

We noemden het al in de inleiding: met slimme verlichting heb je veel mogelijkheden om zelf te bepalen welke sfeer je in huis je wil. Slimme verlichting is bijvoorbeeld makkelijk dimbaar en je kunt veel verschillende kleuren instellen. Kies voor helder wit als je bijvoorbeeld je administratie doet. Stel net zo makkelijk later een warme, gedempte kleur in, als je op de bank je favoriete film of serie kijkt. Dat zijn nog maar twee mogelijkheden, uit de letterlijk miljoenen keuzes in kleuren en sferen.

2. Nooit meer thuiskomen in een donker huis

Wanneer je de slimme verlichting met je smartphone verbindt, heb je nog veel meer mogelijkheden. Je kunt dan bijvoorbeeld via een app instellen dat de lichten aangaan als je bijna thuis bent. Hoe? Je telefoon geeft als het ware je locatie door, de slimme verlichting weet dan wanneer je in de buurt bent. Wil je liever niet je locatie via je telefoon doorgeven? Dan is een andere simpele oplossing om een sensor boven je voordeur te plaatsen.

3. Optimaal gebruiksgemak

Opstaan om je lampen aan of uit te doen? Dat hoeft niet meer met slimme verlichting. Je verbindt de slimme lampen via wifi of bluetooth met je smartphone en bedient ze vervolgens met de bijbehorende app. Ook je lampen bedienen met je eigen stem is mogelijk. Ben je buitenshuis en weet je niet zeker of je de lampen hebt uitgedaan? Check het simpelweg even in de app op je smartphone.

4. Bespaar stroomkosten met slimme verlichting

Smart verlichting werkt met led-technologie en dat is op zich al zuiniger dan spaarlampen. Daarnaast bespaar je energie door bijvoorbeeld lampen na een bepaalde tijd automatisch uit te schakelen, waardoor ze niet onnodig blijven branden. Dat kan met een timer, of met een sensor, die ervoor zorgt dat het licht automatisch uit gaat wanneer je de kamer afsluit.

5. Stel eenvoudig dagelijkse slimme verlichting routines in

Stel de werking van de slimme verlichting in op je dagelijkse routines. Een mooi voorbeeld is de ochtendroutine. Synchroniseer de slimme plafondlamp in je slaapkamer met je wekker: gaat je wekker af, dan gaat het licht aan. Stel ook de felheid van het licht in, ’s ochtends wil je waarschijnlijk wat zachter, gedempter licht. Je kunt natuurlijk ook instellen dat de lichten automatisch weer uit gaan, bijvoorbeeld op het moment dat je naar je werk gaat.

Leave a Comment